utorak, 13. siječnja 2015.

Novogodišnja torta od mrkve





Zna se da volim zakomplicirati svoje torte, ali ono manje poznato je da volim i one jednostavne, minimalističke, pomalo čarobne u svoj svojoj jednostavnosti.

Ovu novu godinu na našem malom slavlju u krugu najdražih prijatelja odlučila  sam napraviti baš takvu jednostavnu, golu, čarobnu… tortu od mrkve. Nekako sam uvijek bila skeptična prema kolačima od mrkve, barem dok nisam prvi puta probala jedan. Od onda me oduševljava u svim svojim kombinacijama.

Želim zahvaliti svojim prijateljima koji su dopustili da ih svojim eksperimentiranjem pretvorim u pokusne kuniće.



Ponajviše svojoj dragoj Ivani, zbog koje sam tortu ponavljala odmah nakon tjedan dana i koja uvijek sa svojim temama i željama potiče razvitak mojih sposobnosti i torti :)

 

Tražeći onaj pravi recept naišla sam na bezbroj kombinacija. U mnogima se koriste orasi, lješnjaci i slično. Ja sam htjela samo mrkvu i malo naranče. Tako da sam uzela recept koji možete naći ovdje i interpretirala ga na svoj način. 



Još jednom sam se zaljubila u tu tortu. Posebno mi se sviđa što je biskvit fino sočan i zapravo ne traži puno kreme. I to što zapravo možete i sami eksperimentirati stavljajući svoje dodatke. Đumbir i mrkva se, recimo, jako vole.



Recept:

Biskvit:

3 jaja
220 g šećera
1 vanili šećer
110 ml ulja
60 ml soka od naranče
125 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
½ žličice soli
200 g sitno naribane mrkve
naribana korica naranče


Prvo krenite sa najmukotrpnijim poslom. Sitno naribajte mrkvu i ocijedite (ne prejako). Odvojite žumanjke i bjelanjke. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka.
U žumanjke dodajte šećer i vanili šećer te ih dobro umutite. Zatim na najmanjoj brzinu umutite ulje i sok od naranče. Posebno izmješajte brašno, prašak za pecivo i sol te to umiješajte (ja sam ručno) u smjesu sa žumanjcima. Ručno umiješajte mrkvu i koricu od naranče, te na kraju i snijeg od bjelanjaka.

Izlijte u kalup i pecite na 180°C oko 30 min. Ja sam koristila kalup promjera 26 cm.

Napravila sam 3 takve kore. Kore su dosta visoke pa ako ne želite jako visoku tortu ispecite samo dvije kore ili smanjite omjere. Biskvit je jako sočan i neda se rezati nakon pečenja na više kora. Moja torta je bila visine oko 15 cm.

Krema:

1 kg svježeg ili krem sira (poželjno je da je kremasti, a ne zrnati)
cca  200 – 250 g šećera u prahu
1 mahuna vanilije
400 ml vrhnja za šlag

Vrhnje istucite u čvrsti šlag.
Posebno izmiksajte sir u koji ste dodali unutrašnjost ostrugane mahune vanilije, i šećer u prahu. Šećer možete sami dozirati po želji, ovisno koliko slatko volite. Najbolje da dodajete malo po malo dok niste zadovoljni okusom. Na kraju ručno umiješajte šlag.


Tortu ukrasite po želji :)
Ja sam svoju ukrasila samo strugotinama bijele čokolade. 







Ja sam prvi puta stavila po pola žličice cimeta u svakoj kori, ali to se nije osijetilo, tako da ako želite okus cimeta, dodajte više. Također mi je za sve 3 kore zajedno trebala 1 naranča. Naribala sam njenu koricu i to podijelila na 3 dijela.

Slike su od jedne i druge torte, pošto prvu nisam stigla baš pofotkati ;)

Da li ste već probali kakav kolač sa mrkvom? Kakvi su vaši dojmovi?





4 komentara:

  1. prefina je torta bila uz super drustvo :*

    OdgovoriIzbriši
  2. Niki srećan roćkas sa velikim zakašnjenjem :)
    Ali torta je divna! Obožavam je i zavidim kako si uspela da je tako lepo dekoršeš! Meni uvek sve curi i iako izgleda jednostavno, uopšte nijeeee :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Nevena, ali meni uopče nije bio rođendan ;)
      Nebi se reklo, ali ja jako uživam i u ovakvim :) a na ovu mrkvastu sam posebno slaba :D

      Izbriši