Volim prhko tijesto i volim limun! Dakle logični korak je
tart od limuna :)
Ovaj fini, slatki, a kiseli, osvježavajući desert osvojio
nas je na prvu.
Nabasala sam jedan dan na svježe, domaće limune i probala napraviti tart od limuna. Od onda mi
je to možda i jedan od najdražih deserta.
Prvi puta sam ga samo posipala šećerom u prahu, drugi puta
sam mu dodala meringu i to je bilo to :) Fini sa ili bez
meringe. Svakom po volji.
Kada sam pitala za preporuku za tart od limuna dobila sam ovaj
i bio je pun pogodak. Ja sam prilagodila veličinu za svoj plići kalup i dodala
meringu dok je u originalu posipana šećerom koji je zatim karameliziran.
A ovako sa meringom:
Tijesto:
250g brašna
90g šećera
125g hladnog maslaca
naribana kora od pola limuna
1 mahuna vanilije
2 žumanjka
Pomiješajte brašno i šećer. Dodajte im narezani maslac gnječeći smjesu
rukom dok se ne dobijete teksturu krušnih mrvica. Zatim dodajte vaniliju, koricu
limuna i na samom kraju žumanjke. Nemojte previše mijesiti tijesto, samo dok se
sastojci spoje. Ohladite tijesto 30 min u hladnjaku. Obzirom da se i nadjev
peče tijesto je potrebno samo napola ispeći. Nakon što je odležalo u hladnjaku
razvaljajte ga i stavite u kalup, ispikajte ga, te pecite 10 min na 180°C. Kako
vam se ne bi urušile stranice tijesta poželjno ga je peći tih 10 min sa
slijepim punjenjem. Slijepo punjenje ćete napraviti tako da preko tijesta
stavite papir za pečenje i na njega usipate suhi grah. (Taj grah poslije
spremite u staklenku i koristite ponovno za slijepo pečenje kada će vam
trebati.)
Zatim se slijepo punjenje makne
(pazite grah je jako vruć) i peče se još
10 min bez njega.
Ako niste vični prhkom tijestu
kolegica blogerica Sweetheart ima za vas savijete koje možete pročitati ovdje.
Dok vam se peče tijesto pripremite
kremu:
4 jaja i 1 žumanjak
200g šećera
korica 1 limuna
sok od 2 i pol limuna
125ml vrhnja za šlag
Ručno umiješajte jaja (cijela i
žumanjak), šećer i koricu limuna. Kada se sastojci spoje umiješajte limunov sok
i vrhnje za šlag. Pojaviti će vam se pjena na smjesi koju skinite žlicom.
Ulijte na vruće tijesto i pecite 30 min na 120°C. S obzirom da je ova krema
jako tekuća i kako vam se ne bi izlila dok manevrirate s njom nakon što je
izlijete u kalup preporučam da samo izvučete lagano rešetku sa kalupom na pola
iz pećnice i ulijete kremu. Bez vađenja kalupa van.
Kada se sve ohladi na nju stavite
meringu:
100g šećera
75ml vode
3 bjelanjka
Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg.
Šećer i vodu kuhate do 120°C. Dobiveni sirup lagano ulijevajte u bjelanjke
miksajući (kako vas ne bi pošpricao vrući sirup lijevajte ga uz rub posude. Ja
imam metalnu posudu.) Neka se miksa dok se smjesa ne pohladi i dok ne dobijete
čvrste oštre vrhove. Meringu nanesite na ohlađeni tart te ga stavite u pećnicu
na najgornju rešetku da se meringa lagano zapeče ili ako imate trener zapecite
ju njime.
Ako se volite ili ne želite raditi
meringu posipajte tart šećerom te ga karamelizirajte u pećnici ili brenerom.
Ili jednostavno nemojte staviti ništa. Poslužite ju sa malo tučenog vrhnja…
Nedavno sam po istom receptu
odlučila napraviti tart od naranče. Recept je ostao isti, samo sam u kremi 2 i
pol limuna zamijenila sa 2 naranče i 1 limunom. I izostavila sam meringu. Pun
pogodak, nestao je prije nego se uspio ohladiti do kraja.
Isprobajte i javite mi svoje
utiske. Ja ću sljedeći puta možda napraviti sa limetom ;)
Nicky
Kakav termometar koristiš? Baš si tražim neki povoljan, a da ima onu kvačicu.. Meni ne treba za šećer, ali kad kuham jaja i sl. bi dobro došao :)
OdgovoriIzbrišiJa imam iz ikee. Ali taj nema kvačicu
Izbriši