Zna se da volim zakomplicirati svoje torte, ali ono manje
poznato je da volim i one jednostavne, minimalističke, pomalo čarobne u svoj
svojoj jednostavnosti.
Ovu novu godinu na našem malom slavlju u krugu najdražih
prijatelja odlučila sam napraviti baš takvu
jednostavnu, golu, čarobnu… tortu od mrkve. Nekako sam uvijek bila skeptična
prema kolačima od mrkve, barem dok nisam prvi puta probala jedan. Od onda me
oduševljava u svim svojim kombinacijama.
Želim zahvaliti svojim prijateljima koji su dopustili da ih
svojim eksperimentiranjem pretvorim u pokusne kuniće.
Ponajviše svojoj dragoj Ivani, zbog koje sam tortu
ponavljala odmah nakon tjedan dana i koja uvijek sa svojim temama i željama
potiče razvitak mojih sposobnosti i torti :)
Tražeći onaj pravi recept naišla sam na bezbroj kombinacija.
U mnogima se koriste orasi, lješnjaci i slično. Ja sam htjela samo mrkvu i malo
naranče. Tako da sam uzela recept koji možete naći ovdje i interpretirala ga na
svoj način.
Još jednom sam se zaljubila u tu tortu. Posebno mi se sviđa
što je biskvit fino sočan i zapravo ne traži puno kreme. I to što zapravo
možete i sami eksperimentirati stavljajući svoje dodatke. Đumbir i mrkva se,
recimo, jako vole.
Recept:
Biskvit:
3 jaja
220 g šećera
1 vanili šećer
110 ml ulja
60 ml soka od naranče
125 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
½ žličice soli
200 g sitno naribane mrkve
naribana korica naranče
Prvo krenite sa najmukotrpnijim poslom. Sitno naribajte
mrkvu i ocijedite (ne prejako). Odvojite žumanjke i bjelanjke. Istucite čvrsti
snijeg od bjelanjaka.
U žumanjke dodajte šećer i vanili šećer te ih dobro umutite.
Zatim na najmanjoj brzinu umutite ulje i sok od naranče. Posebno izmješajte
brašno, prašak za pecivo i sol te to umiješajte (ja sam ručno) u smjesu sa
žumanjcima. Ručno umiješajte mrkvu i koricu od naranče, te na kraju i snijeg od
bjelanjaka.
Izlijte u kalup i pecite na 180°C oko 30 min. Ja sam
koristila kalup promjera 26 cm.
Napravila sam 3 takve kore. Kore su dosta visoke pa ako ne
želite jako visoku tortu ispecite samo dvije kore ili smanjite omjere. Biskvit
je jako sočan i neda se rezati nakon pečenja na više kora. Moja torta je bila
visine oko 15 cm.
Krema:
1 kg svježeg ili krem sira (poželjno je da je kremasti, a ne
zrnati)
cca 200 – 250 g
šećera u prahu
1 mahuna vanilije
400 ml vrhnja za šlag
Vrhnje istucite u čvrsti šlag.
Posebno izmiksajte sir u koji ste dodali unutrašnjost
ostrugane mahune vanilije, i šećer u prahu. Šećer možete sami dozirati po
želji, ovisno koliko slatko volite. Najbolje da dodajete malo po malo dok niste
zadovoljni okusom. Na kraju ručno umiješajte šlag.
Tortu ukrasite po želji :)
Ja sam svoju ukrasila samo strugotinama bijele
čokolade.
Ja sam prvi puta stavila po pola žličice cimeta u svakoj
kori, ali to se nije osijetilo, tako da ako želite okus cimeta, dodajte više. Također
mi je za sve 3 kore zajedno trebala 1 naranča. Naribala sam njenu koricu i to
podijelila na 3 dijela.
Slike su od jedne i druge torte, pošto prvu nisam stigla baš
pofotkati ;)
Da li ste već probali kakav kolač sa mrkvom? Kakvi su vaši
dojmovi?
prefina je torta bila uz super drustvo :*
OdgovoriIzbriši:) Najbolje društvo :)
IzbrišiNiki srećan roćkas sa velikim zakašnjenjem :)
OdgovoriIzbrišiAli torta je divna! Obožavam je i zavidim kako si uspela da je tako lepo dekoršeš! Meni uvek sve curi i iako izgleda jednostavno, uopšte nijeeee :D
Hvala ti Nevena, ali meni uopče nije bio rođendan ;)
IzbrišiNebi se reklo, ali ja jako uživam i u ovakvim :) a na ovu mrkvastu sam posebno slaba :D