ponedjeljak, 2. ožujka 2015.

Fini tart od limuna



Volim prhko tijesto i volim limun! Dakle logični korak je tart od limuna :)
Ovaj fini, slatki, a kiseli, osvježavajući desert osvojio nas je na prvu.
Nabasala sam jedan dan na svježe, domaće limune i  probala napraviti tart od limuna. Od onda mi je to možda i jedan od najdražih deserta. 


Prvi puta sam ga samo posipala šećerom u prahu, drugi puta sam mu dodala meringu i to je bilo to :) Fini sa ili bez meringe. Svakom po volji. 

Kada sam pitala za preporuku za tart od limuna dobila sam ovaj i bio je pun pogodak. Ja sam prilagodila veličinu za svoj plići kalup i dodala meringu dok je u originalu posipana šećerom koji je zatim karameliziran.  


 Ovako je izgledao samo posipan šećerom:



 A ovako sa meringom:







Tijesto:

250g brašna
90g šećera
125g hladnog maslaca
naribana kora od pola limuna
1 mahuna vanilije
2 žumanjka

Pomiješajte brašno i šećer.  Dodajte im narezani maslac gnječeći smjesu rukom dok se ne dobijete teksturu krušnih mrvica. Zatim dodajte vaniliju, koricu limuna i na samom kraju žumanjke. Nemojte previše mijesiti tijesto, samo dok se sastojci spoje. Ohladite tijesto 30 min u hladnjaku. Obzirom da se i nadjev peče tijesto je potrebno samo napola ispeći. Nakon što je odležalo u hladnjaku razvaljajte ga i stavite u kalup, ispikajte ga, te pecite 10 min na 180°C. Kako vam se ne bi urušile stranice tijesta poželjno ga je peći tih 10 min sa slijepim punjenjem. Slijepo punjenje ćete napraviti tako da preko tijesta stavite papir za pečenje i na njega usipate suhi grah. (Taj grah poslije spremite u staklenku i koristite ponovno za slijepo pečenje kada će vam trebati.)
Zatim se slijepo punjenje makne (pazite grah je jako vruć)  i peče se još 10 min bez njega.

Ako niste vični prhkom tijestu kolegica blogerica Sweetheart ima za vas savijete koje možete pročitati ovdje.

Dok vam se peče tijesto pripremite kremu:
4 jaja i 1 žumanjak
200g šećera
korica 1 limuna
sok od 2 i pol limuna
125ml vrhnja za šlag

Ručno umiješajte jaja (cijela i žumanjak), šećer i koricu limuna. Kada se sastojci spoje umiješajte limunov sok i vrhnje za šlag. Pojaviti će vam se pjena na smjesi koju skinite žlicom. Ulijte na vruće tijesto i pecite 30 min na 120°C. S obzirom da je ova krema jako tekuća i kako vam se ne bi izlila dok manevrirate s njom nakon što je izlijete u kalup preporučam da samo izvučete lagano rešetku sa kalupom na pola iz pećnice i ulijete kremu. Bez vađenja kalupa van.

Kada se sve ohladi na nju stavite meringu:

100g šećera
75ml vode
3 bjelanjka

Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Šećer i vodu kuhate do 120°C. Dobiveni sirup lagano ulijevajte u bjelanjke miksajući (kako vas ne bi pošpricao vrući sirup lijevajte ga uz rub posude. Ja imam metalnu posudu.) Neka se miksa dok se smjesa ne pohladi i dok ne dobijete čvrste oštre vrhove. Meringu nanesite na ohlađeni tart te ga stavite u pećnicu na najgornju rešetku da se meringa lagano zapeče ili ako imate trener zapecite ju njime.

Ako se volite ili ne želite raditi meringu posipajte tart šećerom te ga karamelizirajte u pećnici ili brenerom. Ili jednostavno nemojte staviti ništa. Poslužite ju sa malo tučenog vrhnja…



Nedavno sam po istom receptu odlučila napraviti tart od naranče. Recept je ostao isti, samo sam u kremi 2 i pol limuna zamijenila sa 2 naranče i 1 limunom. I izostavila sam meringu. Pun pogodak, nestao je prije nego se uspio ohladiti do kraja.

Isprobajte i javite mi svoje utiske. Ja ću sljedeći puta možda napraviti sa limetom ;) 


Nicky




2 komentara:

  1. Kakav termometar koristiš? Baš si tražim neki povoljan, a da ima onu kvačicu.. Meni ne treba za šećer, ali kad kuham jaja i sl. bi dobro došao :)

    OdgovoriIzbriši